Menu

Perseïden

13/08/2018 - Kometen
Perseïden

Augustus in de maand van de vallende sterren. Dan vliegt onze planeet namelijk door de Perseïden. Op het hoogtepunt van de Perseïden kunnen dan, bij helder weer, tientallen vallende sterren per uur gezien worden.

We hebben de Perseïden te danken aan komeet 109P/Swift-Tuttle. De komeet draait in 133 jaar rond de zon en brengt daarbij ook een bezoek aan het binnenste deel van ons zonnestelsel. Terwijl de komeet door de ruimte vliegt laat hij een wolk van stof achter. Elk jaar in augustus passeert onze planeet door die stofwolk. De interactie tussen de stofdeeltjes en onze atmosfeer resulteert in vrijgekomen energie. Die energie zien wij in de vorm van lichtstrepen, ook wel vallende sterren genoemd. 

Naast de lichtstrepen trakteren de Perseïden ons ook op regelmatige vuurballen. Dit zijn grote brokstukken van de komeet die onze atmosfeer binnendringen en opbranden. Tijdens het hoogtepunt van de Perseïden kunnen er tientallen vallende sterren per uur zien, soms zelfs honderden.

Het aantal zichtbare vallende sterren wordt sterk beïnvloed door lichtinval van bv. de volle maan of lichtvervuiling. Het is dan ook aangeraden als je optimaal van de Perseïden wilt genieten, een donkere plek zonder lichtvervuiling op te zoeken, weg van stedelijk gebied. De meeste Perseïden kun je zien als je in de richting van het sterrenbeeld Perseus kijkt, het punt aan de hemel waar de Perseïden vandaan lijken te komen. Verwacht niet als je een blik werpt op de hemel je direct vallende sterren ziet. Je ogen hebben te tijd nodig om te wennen aan de donkere hemel. Hoe langer je kijkt naar éénzelfde plek, hoe meer Perseïden je zult zien.