Menu

Oppy’s recovery

21/08/2018 - Mars, Rovers & Landers, Ruimtevaart
Oppy’s recovery

Een hevige zandstorm op Mars doet Marsrover Opportunity al twee maanden zwijgen. Dit omdat de zandstorm het zonlicht blokkeert zodat de 15-jaar oude Marsrover zijn batterijen niet kan opladen. Wetenschappers denken dat de zandstorm aan het afnemen is, al kan het nog weken tot maanden duren tot de hemel op Mars helder genoeg is voor Opportunity.

Niemand weet wat de rover zal doen eer de storm volledig is opgeklaard. Toch is het team achter Oppy (kort voor Opportunity) optimistisch: zij hebben verschillende testen gedaan omtrent de staat van Oppy’s batterijen. Die batterijen waren in goede staat voordat de storm uitbrak. Zij gaan ervan uit dat er niet teveel vermindering is in de capaciteit van de batterijen. Ook de temperatuur zou geen probleem mogen zijn. De storm zorgt ervoor dat de omgeving van Oppy opwarmt en op de plaats waar Oppy zich bevind is het zomer.Toch zijn er een paar zaken die wetenschappers in het oog willen houden alvorens de rover ontwaakt:


Als Oppy ontwaakt zal het lange tijd duren voordat wetenschappers voldoende informatie hebben over de staat van de rover. De rover heeft tijd nodig om te recupereren, net zoals een mens die uit coma ontwaakt. Eerste stap is nagaan naar de staat van de batterijen en zonnepanelen. De rover zal ook foto’s van zichzelf nemen om te gaan of de storm schade heeft toegebracht. Wetenschappers zullen dan bepalen of het de moeite waard is om een volledig herstel van de rover uit te voeren.

Ook wanneer de rover ontwaakt en de Aarde contacteert, is het mogelijk dat Oppy niet meer dezelfde gaat zijn als voorheen. De batterijen kunnen zodanig aangetast zijn waardoor de capaciteit gedaald is en er niet genoeg stroom is voor de rover om volledig operationeel te zijn. Sommige instrumenten kunnen dan niet meer gebruikt worden. Instrumenten die veel energie vragen, zoals de verwarmingselementen kunnen de batterijen doen doorbranden.

Meeste van bovenstaande zijn “doom scenario’s”. In het verleden is reeds gebleken dat zand voor niet al te veel problemen zorgt. Het enige waar wetenschappers zich zorgen moeten voor maken is de staat van de batterijen. Zonder batterijen, geen Oppy.