Menu

Waterijs op polen van de Maan

28/08/2018 - Exploratie, Maan
Waterijs op polen van de Maan

Wetenschappers hebben direct bewijs gevonden voor de aanwezigheid van waterijs op de polen van onze natuurlijke satelliet. Eerder hadden wetenschappers al indirect bewijs gevonden voor het bestaan van ijsafzetting. Dat werd bijvoorbeeld afgeleid uit het feit dat sommige plaatsen rond de pool het zonlicht sterk reflecteren. Echter was dat geen hard bewijs voor de aanwezigheid van waterijs.

Het bewijs kwam van NASA’s Moon Mineralogy Mapper (kortweg M3), in 2008 gelanceerd samen met de Indische Chandrayaan-1. M3 heeft drie verschillende aanwijzingen gevonden die aantonen dat de maan over bovengrondse ijsafzetting beschikt. Het ijs bevind zich voornamelijk op de bodem van kraters die permanent in de schaduw liggen. Daardoor kan het ijs standhouden.

De ontdekking van waterijs op de maan is een opsteker voor de mensen die dromen van een bemande maanbasis. Het ijs op het oppervlak is voor kolonisten veel beter toegankelijk dan het ondergrondse ijs dat eerder werd aangetroffen.

De ontdekking van ijs op het oppervlak stelt meer vragen open over de maan. Wetenschappers hopen dan ook dat we in de toekomst opnieuw naar de maan vliegen.