Menu

SETI@home

Wat is SETI ?
SETI staat voor Search for Extra-Terrestial Intelligence, ofwel de zoektocht naar buitenaards leven. Op basis van audiosignalen op een frequentie van 1420 Mhz wordt er (sinds 2006) 30 Gigabyte aan gegevens verzameld per dag. De servers en computers lopen constant om al gegevens te analyseren.

Wat kunnen wij doen ?
Dankzij SETI@home kunnen gewone burgers deze gegevens mee analyseren. Door een programma te installeren dat kleine stukjes (Work Units) van deze gegevens ophaalt, analyseert op jou computer en de resultaten vervolgens terugstuurt naar SETI. Wetende dat er heel wat computers over de hele wereld enkel gebruikt worden om te surfen en voor tekstverwerking. Deze pc’s gebruiken weinig van hun processor-capaciteit. Dit geeft de mogelijkheid om over de hele wereld processortijd te gebruiken van vrijwilligers. Het fenomeen waarbij grote rekentaken worden verdeeld over een heleboel verschillende computers.

Terwijl u surft, mailt, tekstverwerking, of andere zaken waarvan weinig processortijd wordt gevraagd, draait het programma in de achtergrond en verwerkt deze pakketjes gegevens. Alsook als u even niets aan het doen bent en uw pc toch aanstaat, zal hij wanneer de schermbeveiliging aanspringt een mooie grafiek weergeven over de geanalyseerde data.

Toekomst
Hoewel er sinds 1999 meer dan 1 miljoen vrijwilligers zich hebben aangemeld, wordt deze wetenschappelijk bedreven zoektocht bedreigd door een tekort aan budgetten. De toekomst van de Arecibo Radiotelescoop die de gegevens binnenhaalt wordt bedreigd door bezuinigingen in de Amerikaanse budgettoekenningen. Het onderzoekcentrum is gevestigd in het Space Laboratory te Berkeley. Er is reeds aangekondigd dat ze in het geval van het verdwijnen van de Arecibo Radiotelescoop, gebruik mogen maken van o.a. de Parks Telescoop in Australië om zo het SETI@home programma te kunnen continueren.

Hoe deelnemen?
Om je vrijwillig kandidaat te stellen (het kost niets, maar je verdient er ook niets mee) moet je gewoonweg de software van BOINC downloaden via onderstaande link. Er bestaan versies voor zowel Windows, Mac OS als Linux-distributies. Dit programma installeer je vervolgens, wel op een pc waarvan jij de eigenaar bent, of waarvan je toestemming hebt gekregen om het programma de installeren.

Download hier de software. Voor de systeemvereisten, zie verder onderaan.
http://boinc.berkeley.edu/download.php

Indien je wilt deelnemen met een oudere computer (met bv. Windows 98 of Mac OS 10.3), kan je op onderstaande link een eerdere versie van het programma downloaden.
http://boinc.berkeley.edu/download_all.php

Nadat je het programma geïnstalleerd hebt (hij zal vragen om te herstarten), zal hij een wizard openen om zo een project toe te voegen. Je zal een lijst te zien krijgen met meerdere projecten die op dezelfde manier werken als SETI. Het programma zal enkel projecten laten zien waarvan hij denkt dat je computer die aankan. Indien SETI niet in de lijst staan, wil dit waarschijnlijk zeggen dat je computer niet over de juiste configuratie beschikt. (voor meer info, zie systeemvereisten). Je kunt onderstaande link gebruiken om SETI toch toe te voegen, hoewel dit dan niet aangeraden is. Na het selecteren van SETI@home zal hij vragen om een account te maken (email en paswoord). Eenmaal alles is geladen zal hij automatisch starten.

Gebruik deze link voor het SETI@home project.
http://setiathome.berkeley.edu/

Indien je niet beschikt over een computer met de juiste configuratie en je wilt toch helpen, kan je altijd een bedrag nar keuze doneren aan SETI.

Systeemvereisten
Als je op Windows werkt, heb je een PC nodig met minimum 500 Mhz, 128Mb geheugen en 20Mb vrije schijfruimte. Daarnaast moet je minstens Windows XP met Service Pack 2 draaien. Windows 2000 met Service Pack 5 gaat ook. Je moet zeker beschikken over de rechten van de pc om de software te kunnen installeren. Voor het grafische gedeelte, indien je een nVidia beeldkaart hebt moet je minstens driver versie 185.85 hebben. Voor AIT gebruikers is dit driver versie 8.12. Uiteraard hoe hoger, hoe beter.

Voor Mac gebruikers moet je beschikken over een Macintosh computer met Intel (voor de laatste versie van de software), PowerPC G3, G4, G5 (voor oudere versies van de software. Je moet minimum beschikken over 128Mb geheugen, hoewel 256Mb aangeraden is. Daarnaast heb je minstens 200Mb vrije schijfruimte nodig.

Linux gebruikers moeten beschikken over een Linux-distributie met kernel versie 2.2.14 of hoger en Glibc versie 2.3.2. BOINC gebruikt File Locking, indien je op Linux BOINC draait in NFS-mounted Directory, zie dan dat de NFS Deamon werkt. Voor de BOINC manager heb je XFRee86 versie 3.3.6 nodig en gtl +2.0 of hoger. Voor het grafische gedeelte heb je een beeldkaart nodig die OpenGL ondersteund. Dit alles moet draaien om een Pentium met minimum 500 Mhz, 64Mb geheugen en 50Mb vrije schijfruimte.

Meer info
setiathome.berkeley.edu/ (SETI@home project)
boinc.berkeley.edu/download.php
 (BOINC software)